acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Mablis og pillefygert

TILBUD FRA JANAUR 2021

NB! Fordi Norsk hermetikkmuseum skal rehabiliteres tilbys dessverre ikke dette undervisningstilbudet før januar 2021. Les mer om her.

MABLIS
Mablis er et annet ord for klinkekule. Å spille mablis var en populær aktivitet for mange barn. Visste du at klinkekulespill er kjent over hele verden? I Stavanger var det vanlig å bruke kuler i marmor. Andre steder var det vanlig å bruke kuler av keramikk og glass. Når våren kom og gatene ble tørre, var det mange som nesten ikke kunne vente med å starte å spille. I Stavanger var det vanlig å spille om iddisar.

IDDIS
En iddis er en hermetikkboksetikett. Ordet iddis kommer av ordet iddikett, på som på barnespråk ble til iddekett og deretter forkortet til iddis på stavangerdialekt. En iddis er en hermetikkboksetikett som ble limt på hermetikkboksene før de skulle selges i butikkene. Det var reklamen på boksene som fortalte hva som var opp i boksene. I Stavanger var det mange hermetikkfabrikken, og det ble laget mange ulike iddisar. Men det var ikke alltid motivet var det samme som innholdet.