Makrelldag

Kom og smak!

07. okt. 2018 KL. 11:00 - 16:00

Denne røykesøndagen vies til makrellen som råvare. Kom og smak fersk, nyrøykt makrell rett fra glørne i røykeovnene!

I likhet med brisling og sild er også makrell en pelagisk (fra gresk pelagos, hav) fisketype. Ordet forklarer hvordan marine organismer lever, og pelagisk betegner det som har med åpne vannmasser å gjøre, til forskjell fra kysten eller havbunnen. Vannet i hav og innsjøer som ikke er nær verken hav, strand eller kyst er pelagisk. Når vi sier at makrell er en pelagisk fisketype betyr det at den lever og jager i frie vannmasser, til forskjell fra på bunnen.

MG_9271.jpg#asset:408
Norsk hermetikkmuseum er i en tidligere hermetikkfabrikk i Gamle Stavanger. Foto: Norsk hermetikkmuseum/MUST.

Benytt muligheten til å få omvisning i de gamle fabrikklokalene. Løpende omvisninger går gjennom hele arrangementet, og gis på norsk eller engelsk, ut fra publikums behov.

I de gamle fabrikklokalene henger forklær og busseruller klare. Du kan kle deg ut som fabrikkarbeider og gå inn i rollen som træderske, klipper eller falser. Greier du legge brisling raskt og korrekt i sardinboksene? De raskeste akkordlønnede fingrene skal ha greid å fylle bokser på under ti sekunder. Museet har bokser og brisling stående klart for alle som har lyst til å prøve seg.

PT6A9506.jpg#asset:5568Test deg som fabrikkarbeider på Norsk hermetikkmuseum. Foto: Elisabeth Tønnessen/MUST.

Arbeiderboligen vegg i vegg med museet er også åpen, og her er det hyggelig kafé med varm og kald lesk, vafler og iskrem. De to etasjene er innredet ut fra to forskjellige tidsperioder. Øverst opplever du 1960-årenes interiør og stiluttrykk, på første plan skriver innredningen seg tilbake til 1920-årene. Velg deg en etasje og et rom å innta kaffekoppen fra.

Arbeiderboligen-2.jpg#asset:928Arbeiderboligen har innredet sine to etasjer ut fra to tiår, 1920-årene og 1960-årene. Velkommen inn! Foto: Elisabeth Tønnessen/MUST.