Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg
Arrangement

Kippersdag

Festmaten på boks feires

03. mars 2019 KL. 11:00 - 16:00

Denne søndagen er det kippersen som markeres på Norsk hermetikkmuseum. Det fyres opp med eikelog i ovnene og du inviteres til smaksprøver på nyrøykt kippers, rett fra varme glør. Benytt muligheten til å få en omvisning i de gamle fabrikklokalene, eller beundre iddisane som medlemmer i iddisklubben 'Norway Brand' har med seg. Kanskje du kan få byttet noen iddisar med dem også? Omvisning gis på forespørsel gjennom hele dagen.

Bål.jpg#asset:7203

Kippersen ble i all hovedsak produsert på vinteren, i motsetning til brislingfiskeriene som foregikk sommer og høst. Dette gjorde at kippers ble et viktig produkt for å holde produksjon og arbeid i gang i en ellers rolig årstid for industrien.

Kippers (på engelsk kipper) er sild som er rensa, salta, tørka og lettrøykt. Silda blir vanligvis tilberedt ved flekking, det vil si at den blir splitta opp fra ryggen så buken blir sammenhengende. En kløyvd, rensa fisk blir lettsalta og kaldrøykt i kort tid. En del kippers blir nedlagt hermetisk. Da blir hode, hale, ryggbein og finner fjerna, og silda delt i to fileter.

Kippers4.jpg#asset:7204

Hermetisk kippers blir varmrøykt. Ved kaldrøyking blir fisken salta mer enn ved varmrøyking. Røyking har en viss konserverende virkning, men røykt mat må lagres tørt og luftig, eller helst nedkjølt. Fiskehermetikk som kippers, sardiner og makrell i olje har imidlertid nærmest ubegrensa holdbarhetstid.

Kippers er særlig vanlig i Storbritannia spesielt vanlig på øya Man.  Norske kippers er lagd av brisling fra Nordsjøen eller norske fjorder. 

Kilde: Wikipedia og Hermetikkbloggen.